26 Ocak 2011 Çarşamba

İslam’da İrtidat / Mürted suçu ve cezası

İslam dininde bir inananın dinini terk etmesi yada başka bir dine girmesine İrtidat veya ridde denir. Mürted ise "irtidad" mastarının ism-i faili’dir, dinden çıkan yada din değiştirenler için kullanılan bir akaid terimidir. İrtitadIn sözlük anlamı; kesin dönüş, terim olarak ise kişiyi İslamiyetten çıkaran bir şeyin yapılması ile dinden kesin dönüştür. Şeriat’ta bu suçun cezası sünnet ve icma ile tespit edilmiştir.

Bu suçun cezası ise; Şüphe suretiyle meydana gelmişse, suçluya uygun bir süre(3 gün) verilir sonucunda kararında ısrarlıysa eğer, dönen kişi erkek ise öldürülür ama kadın ise hapsedilir ve islama dönene kadar her 3 günde bir dövülür. Suçun oluşabilmesi için Mürted’in akıllı ve seçme gücünün elinde olması  lazımdır.

Bilindiği gibi İslam’da zorlama yoktur efsanesi üzerinden İslami Misyonerler propaganda yaparlar, öte yandan İslamiyeti red eden yada farklı bir dine inanmaya karar veren bir eski Müslümanı, başını keserek öldürmekten yada döverek öldürmekten kaçınmazlar. Konu Nahl suresi 106. Ayette ‘’ Kalbi imanla dolu olduğu hâlde zorlanan kimse hariç, inandıktan sonra Allah’ı inkâr eden ve böylece göğsünü küfre açanlara Allah’tan gazap iner ve onlar için büyük bir azap vardır.’’ Diye kesin olarak sonuçlandırılmıştır.

İslam’da zorlama vardır, İslam’a inanmayanlar dolaylı yollardan zorlanırlar hemde. Mesela; köle olan birisi bilirki Müslüman olursa ve sahibide onay verirse azad edilme şansı vardır, vergi veren bir gayrı Müslim bilirki Müslüman olursa çok daha az vergi verecektir devlete, bir politeist bilirki Müslüman olursa devlet kademelerinde görev alabilir vb. nedenlerle de toplum içinde ikinci hatta beşinci yada altıncı sınıf İnsan muamelesi görür ve bu zulümü yaşar İslam dışında kalan kitleler. En belirgin zorlama ise elbette İslam inancından vazgeçme sonucunda yaşanandır, sonuç bellidir en baştan; ya Müslüman kalacaksın yada öleceksin. 

Kaynaklar:
1-  Kuran
2-  Kutubusitte (Buhari) hadisleri
3-  Çeşitli Yönleriyle din, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Cilt: 28, Prof.Dr. Günay Tümer
4-  Dinler tarihi, Prof.Dr. Hüseyin G. Yurdaydın-Doç.Dr. Mehmet Dağ 1978
5-  Birüni’ye göre Dinler ve İslam dini, Diyanet yayınları, Dr. Günay Tümer 1975